Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Miért vannak (nemcsak) az illóolajokon figyelmeztető piktogramok és mit jelentenek?
Termékeiket állatokon is tesztelik?
Tartalmaz a szódabikarbónájuk alumíniumot?
Miért nem javasolt a szódabikarbónájuk étkezési célokra?
Összetéveszthető a szódabikarbóna és a mosószóda?
Hogyan kell helyesen rendben tartani a mosogatógépet, és hogyan kiküszöbölhetők a mosogatással kapcsolatos problémák?
Az organikus pamutból készült tasakok élelmiszerekkel való érintkezésre is minősítettek?
Drogériai cikkeik alkalmazhatók olyan háztartásokban is, amelyek biológiai szennyvíztisztítóra vannak kötve?


Miért vannak (nemcsak) az illóolajokon figyelmeztető piktogramok és mit jelentenek?

2015-ben lépett érvénybe a vegyi anyagok jelölésére vonatkozó szabályzat (CLP-rendelet). Eszerint a mosószóda, a citromsav vagy a természetes illóolajok veszélyes anyagnak minősülnek, és újonnan kötelezi a gyártót ezek megfelelő jelölésére a vonatkozó veszélyt jelző piktogramok és figyelmeztető mondatok feltüntetésével, és néhány esetben biztonsági zárral és tapintással érzékelhető jelképekkel a vakok számára. Ez a kötelesség több termékünket is érint (pl. PUER, vízkőoldó, mosogatógép gél, de főleg az összes koncentrált illóolaj).

Néhány esetben szigorításra kerültek a 2015 előtti anyagjelölési szabályok (pl. a mosópor, a mosogatógép öblítő vagy a narancsos tisztítószer esetében) – a rendelet előtt ezek veszélyt jelző jelölése nem volt kötelező.

Az illóolajok kiszerelésén – a levendula kivételével – gyermekbiztos zárókupak található, és az illóolajokon és a PUER-en tapintással érzékelhető háromszög van a látássérültek számára.

Tájékoztatásunkat az illóolajokról és veszélyességükről, együtt az alkalmazott biztonsági jelölések magyarázatával, különálló dokumentumban foglaltuk össze. (PDF).

Ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal az info kukac tierraverde pont cz e-mail címen.

Vissza az oldal tetejére


Termékeiket állatokon is tesztelik?

Nem tesztelünk állatokon. Az Európai Unióban 2013 óta a gyártóknak meg kell akadályozniuk a szükségtelen kísérleteket élő állatokon. Az európai REACH-rendelet értelmében a gyártók megosztják az Európai Vegyianyag-ügynökséggel (ECHA) a már elvégzett vizsgálatokra vonatkozó információkat. Adott esetben más eszközökkel (pl. állati szöveteken, baktériumokon és tenyésztett sejteken végzett kísérletek, analóg előrejelzések stb.) ellenőrzik az anyagok emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatását. Az Európai Vegyianyag-ügynökség csak akkor hagyja jóvá az új állatkísérleteket, ha a biztonságosságot más módon nem lehet megerősíteni.

A Tierra Verde-nél elsősorban olyan bevált nyersanyagokat használunk, amelyek hatásait nem kell újra tesztelni. Ha úgy döntünk, hogy új anyagokat használunk, mindig figyelembe vesszük, hogy azokat tesztelték-e állatokon. Túlzással azt mondjuk, hogy a drogériánkat embereken teszteljük, mert az új termékeket mi magunk is kipróbáljuk szeretteinkkel együtt.

Az, hogy a késztermékeket nem teszteljük állatokon, szintén az egyik feltétele a tekintélyes Ecogarantie tanúsítványnak, amelyet számos termékünk visel.

Vissza az oldal tetejére


Tartalmaz a szódabikarbónájuk alumíniumot?

Az étkezési szódabikarbóna, vagyis a nátrium-hidrogénkarbonát (NaHCO3), nem tartalmaz alumíniumot, ahogy ez a képletéből is kitűnik. Az alumíniumnak semmi helye még olyan csomagolásban sem, amelyen nincs feltüntetve az „alumíniummentes” felirat. Az alumíniummal kapcsolatos dezinformáció oka lehet:

a) a baking powder (sütőpor) angol fogalom hibás fordítása és felcserélése a baking soda (szódabikarbóna) fogalomra. A sütőpor tartalmazhat néhány magas hőmérsékletű, alumínium tartalmú savsót (E521 alumínium-nátrium-szulfát, E541 nátrium-alumínium-foszfát, E523 Alumínium-ammónium-szulfát). Bővebben a sütőporról a Wikipediában.

b) Az alumínium további forrásai lehetnek a csomósodásgátló anyagok vagy a gyártás közben el nem távolítható szennyeződésekben található nyomelemek, de ezek a gyártó nyilatkozata és a műszaki specifikáció szerint az általunk szállított szódabikarbóna nem tartalmaz.

c) Az étkezési szódabikarbónát értékesítő cégekre egyre komolyabb nyomás nehezedik a vevők részéről, hogy a csomagoláson explicit módon tüntessék fel az „alumíniummentes”feliratot. Így a figyelmeztetés egyre gyakrabban megjelenik a csomagoláson és a címkéken, és pontatlan logikai érveléssel eljuthatunk odáig, hogy ha ez az információ nincs kifejezetten feltüntetve, akkor valószínűleg az ellenkezője érvényes, tehát „alumíniumot tartalmaz“.

Vissza az oldal tetejére


Miért nem javasolt a szódabikarbónájuk étkezési célokra?

A BIKA - szódabikarbónát takarító és tisztítószerként értékesítjük, és ezért nem csomagoljuk élelmiszeripari csomagolásba. Emiatt tüntetjük fel a csomagoláson, hogy nem alkalmas belső használatra.

A "szódabikarbóna" név a legismertebb kifejezés, amelyet általában a nátrium-hidrogén-karbonát vagy a soda - bicarbona leírására használnak (lásd a wikipédiát). Ez megkülönbözteti ezt az élelmiszerekben biztonságosan fogyasztható anyagot a (közönséges) szódától, azaz a nátrium-karbonáttól (lásd a wikipédiát), amelyet néha "mosószódának" is neveznek.

Akkor miért nem említjük az élelmiszer-felhasználást a csomagoláson? Azért, mert nem végzünk élelmiszeripari tevékenységet, nincsenek ehhez jóváhagyott helységeink és megfelelő élelmiszeripari csomagolóanyagaink sem.

Ökologikus drogisztikai termékeket, és nem élelmiszert előállító vállalatként nem tervezzük igazolni működésünket az élelmiszeripar számára, mivel egy ilyen beruházás nem kifizetődő számunkra.

Első pillantásra maga a "szódabikarbóna" elnevezés kissé félrevezető lehet. Sajnos ez egy kifejezés, amivel ezt a kémiai anyagot általában használják, és nem szeretnénk abbahagyni ennek a megnevezésnek a használatát és feltüntetését (és csak a kémiai nevet használni), mivel a legtöbb vásárló, aki csak az általános megnevezését ismeri ennek a terméknek, a kémiai megnevezés szerint már nem találná meg a termékünket. A legtöbb ökológiai tisztítás használati utasításában a "szódabikarbóna" szerepel, mint keresendő anyag.

Vissza az oldal tetejére


Összetéveszthető a szódabikarbóna és a mosószóda?

Az étkezési szódabikarbóna, a nátrium-hidrogén-karbonát (a miénk élelmiszeripari minőségű) nem tévesztendő össze a mosószódával, vagyis a nátrium-karbonáttal. Nem ugyanarról a vegyületről van szó! A szódabikarbóna használható mosásra is (bár kevésbé hatékony), de a mosószóda a mosáson kívül semmi másra nem rendeltetett.

Vissza az oldal tetejére


Hogyan kell helyesen rendben tartani a mosogatógépet, és hogyan kiküszöbölhetők a mosogatással kapcsolatos problémák?

Az üvegpoharakon megjelenő fehér lepedéket a vízben található ásványanyagok okozzák. Biztosítani kell a fényesítő optimális adagolását, rendszeresen pótolni kell a sót, és tisztítani kell a szűrőt és a mosogatógépet!

A szűrőt a kivétel után törölje meg papírtörlővel és időnként mossa el forró vízben feloldott PUER por - folteltávolító oldatban. Ez a termék a vízkőoldóval együtt használva a mosogatógép rendszeres tisztítására is kiválóan alkalmas. Elég mindkét szerből egy kanálnyit beszórni a mosogatógép aljába és lefuttatni egy teljes mosogatási programot.

A mosogatás minőségét nagymértékben befolyásolja a szórókar tisztasága. Előnyös, ha időnként kivesszük és vízsugárral átöblítjük – ezt úgy végezzük el, hogy vegyük le a zuhanyrózsát és a szórókar nyílásába engedjünk vizet a zuhanyból. Ha a szórókart nem tisztította rendszeresen, meglepődik majd, mi minden található a belsejében, ami akadályozza a víz áramlását.

Nagyon fontos a víz hőmérséklete is. Ha a miénkhez hasonló enzimmentes mosogatószereket használ, állítson be magasabb hőmérsékletet. Ha fehér lepedék marad az edényeken, tapasztalataink szerint elég, ha csökkentjük a fényesítő mennyiségét. A fényesítő adagolása minden mosogatógép esetében más és más, néhány márkánál figyelmesen el kell olvasni a használati utasításban, hogy milyen sorrendben nyomogassuk a gombokat, mert itt az intuícióra hagyatkozni általában nem hoz eredményt J

Ha hagyományos szerekről természetbarát szerekre tér át, kezdje a mosogatógép alapos kitisztításával és az öblítőt akkor pótolja, ha elfogy.

Vissza az oldal tetejére


Az organikus pamutból készült tasakok élelmiszerekkel való érintkezésre is minősítettek?

Igen. A Nemzeti Egészségügyi Hivatalban kidolgoztattunk egy véleményezést, és a vizsgálatok eredménye igazolja, hogy biopamut tasakjaink megfelelnek az Egészségügyi Minisztérium 38/2001 Sb. rendeletének az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra érvényes higiéniai követelményekről, valamint az Európai Parlament és Tanács 1935/04/EK rendeletének 3. cikke (1) c) bekezdése szerint nem idézik elő az élelmiszer érzékszervi tulajdonságainak rosszabbodását. SZÚ szakvélemény letöltése (PDF), Érzékszervi vizsgálati jegyzőkönyv letöltése (PDF), Vizsgálati jegyzőkönyv letöltése (PDF).

Vissza az oldal tetejére


Drogériai cikkeik alkalmazhatók olyan háztartásokban is, amelyek biológiai szennyvíztisztítóra vannak kötve?

Termékeink nem tartalmaznak olyan agresszív anyagokat, amelyek károsítják a hasznos baktériumkultúrákat és növényeket. Ezért alkalmazhatók biológiai és gyökérzónás szennyvíztisztítók és szennyvíztárolók esetében is.

Vissza az oldal tetejére

Kedvezményes vásárlás