Hogyan csináljuk

Következetes hozzáállás

A termékek összetevőinél nincs helye a kompromisszumoknak. Óriási erőket mozgatunk meg, hogy türelmesen elmagyarázzuk a felelősségteljesebb vonatkozásokat. Öko-drogériánk és Öko-kozmetikánk a természetben könnyen lebontható sűrítményekből áll. Éppen ezért kapták meg kulcsfontosságú termékeink a szigorú Ecogarantie biominősítést. A szokásosnál is alaposabbak vagyunk. Egy lépéssel előre lenni azt jelenti, hogy ellátunk a horizont mögé.

Mosódiók

Honnan vannak

Honnan származik a mosódió

A Sapindus mucorossi, vagyis a mosódiófa Indiában őshonos, és az ott élők reetha-nak hívják. Egy egészséges fán évente akár 35 kg mosódió is megterem. Az érett dió aranysárgára színeződik és szaponintartalma miatt ragacsos tapintású. Éppen a szaponinok az okai, hogy a mosódió igazi kincsnek tekinthető. Ezek a természetes vegyületek vízben kiválóan habzanak és zsírtalanítanak. India és Nepál lakosai már több ezer éve használják a mosódiót testük és ruházatuk tisztán tartására.

Jó kapcsolatok

A mosódiót Nepálban és Indiában vásároljuk fel, előfordulásuk természetes helyein. A Himalája közelében terem meg minden, ami fokozatosan eljut az Ön lakásába is. Az együttműködést emberközeli kapcsolatokra építjük, ezért gondosan megválogatjuk beszállítóinkat is.

Hol használjuk a mosódiót

Kínálatunkban maga a mosódióhéj is megtalálható – ilyen formában igazán a legtisztább mosószer. Nemcsak öko-kozmetikai termékcsaládunk alappillére, de maga a természetbarát mosás is elképzelhetetlen nélküle, hiszen a mosódió mosógélünk alapösszetevője is. Akár levesz egy flakont az üzletek polcairól, akár telecsapolja csereedényét egy utántöltő helyen, vagy személyesen nálunk vagy webáruházunkban választ mosószert, mindig biztos lehet benne, hogy igazán természetbarát mosást alkalmaz.

Hogyan dolgozzuk fel

Hogyan dolgozzuk fel a mosódiókat

A mosódióhéjban nagy koncentrációban található szaponin, amely védi a magot a penészesedés, a baktériumok és kórokozók ellen, és jelentős tisztítóerővel bír. A helyi nők először a diókat kimagozzák, utána kiszárítják és így jut el hozzánk. A gyógynövények kivonatolására specializálódó LL s.r.o. cég Soběslav városában kímélő módszerrel kivonatot készít belőlük, amellyel Popuvkyban tovább dolgozunk.

Természetbarát vagy nem?

Talán megfordult a fejében a kérdés, mennyire természetbarát megoldás ez, hiszen India messze van tőlünk. Jelenleg viszont nem ismerünk bőségesebb növényi szaponin-forrást. A reetha fák vadon, erdőben nőnek, nem ültetvényeken. A helyi nők takarítják be a termést, akiknek ez a munka bevételi forrást és önállóságot jelent. A diókat hajókkal szállítjuk Európába. A dobozokat, amelyben megérkeznek, tovább használjuk. Így a mosódió ökológiai lábnyoma az összes lehetőség közül a legkisebb. Sok száz órát gondolkodtunk és kerestük – figyelembe véve az összes tényezőt – a legmegfelelőbb megoldást.

Beszállítóink

Az összes nyersanyagot és alapanyagot a legnagyobb odafigyeléssel választjuk ki. A kiválasztáskor hangsúlyt fektetünk arra, hogy a minőség, az ár és az adott anyag keletkezésének etikai dimenziója a lehető legkedvezőbb legyen.

A biogyapot Indiából származik, termesztőivel hosszú távon együttműködünk. Termékeinket a gyapot feldolgozásának helyén varratjuk. Az összes beszállítónk megfelel a nemzetközi GOTS minősítés szigorú feltételeinek.

Beszállítóink - biopamut

A mosódiók szintén Indiából származnak. Feldolgozásuk nagy mértékben kézzel történik, így sok embernek nyújtanak megélhetési lehetőséget. A mosódiók adásvételét évente újratárgyaljuk tekintettel termesztésük etikai feltételeire és a termelés minőségére.

Beszállítóink – mosódiók

Tanúsítványok

Valójában miért?

Van, aki nem hisz bennük és van, aki keresi ezeket. A Tierra Verde-ben odafigyelünk arra, hogy a gyártásnál felhasznált alapanyagok és nyersanyagok a lehető legméltányosabbak és biominőségűek legyenek. A termékek egész során megtalálja az Ecogarantie, PEFC vagy a GOTS jelölést. Minden jelölés egy egészségesebb világhoz vezet és van értelmük számunkra.

PEFC

Fák, erdők és faanyag. Évszázadokig nőnek és megérdemlik a gondos odafigyelést. Éppen ezt garantálja a Programme for the Endorsement of Forest Certification. Ez a nemzetközi nem profitorientált civil szervezet a fenntartható erdőgazdálkodás ügyét igyekszik előmozdítani egy harmadik fél független tanúsítása segítségével. Ez a program kisebb erdőgazdálkodóknak megfelelő tanúsítási rendszert képvisel, amelyet 35 független nemzeti tanúsítási rendszer alkot, több mint 300 millió hektár erdőt magába foglalva. A világ legnagyobb tanúsítási rendszeréről van szó, és a bolygó tanúsított erdőinek kétharmadát öleli fel.

A PEFC a fenntartható erdőgazdálkodást ösztönözve biztosítja az erdőkben kitermelt javak teljes körű beszállítói láncában, hogy a fa és a fatermék megfelel a legszigorúbb ökológiai, szociális és erkölcsi sztenderdeknek. A PEFC tanúsításnak köszönhetően bizonyosságot szerez arról, hogy a termék fenntarthatóan kezelt erdőből származik.

Ecogarantie®

Az Ecogarantie minősítésben nem csalódhat. A Belgiumból származó magán ökológiai tanúsítás a piac legszigorúbb természetbarát tanúsítványai közé tartozik. Az ezzel a sztenderddel rendelkező termékek hagyják a legkisebb ökológiai lábnyomot. Megszerzése nagyon sok feltétel teljesítéséhez kötött. A tanúsított termékek kizárólag növényi eredetű és biominőségű természetes összetevőket tartalmaznak. Az ásványi összetevők a termelési technológiák és folyamatok környezetbarát tulajdonságainak figyelembe vételével megengedettek. Teljes mértékben tilos a kőolajszármazékok használata . Az összes színező- és illatanyag természetes eredetű.

Fontos a minősített termék hatása a környezetre a teljes élettartam alatt. Az összetevők néhány gyártási technológiája teljesen kizárt, és szigorú előírások érvényesek a gyártás közben keletkező hulladék csökkentésére is. Az Ecogarantie a társadalmi dimenziót is magában foglalja – az egész termelési/értékesítési láncban teljesíteni kell az emberi jogok tiszteletben tartására

Az ellenőrzést 3 egymástól független, környezetbarát mezőgazdaság minősítésére jóváhagyott szervezet végzi: TÜV NORD Integra, Certisys és a Quality Partner. Az Ecogarantie sztenderd folyamatosan változik a legújabb ismeretek szerint.

GOTS

A gyapot nemcsak a legtöbb ruhanemű nyersanyaga. Nagyon sok benne a kémia is. A gyapot hagyományos termesztése és további feldolgozása negatív hatással van a környezetre és a mezőgazdaságban dolgozókra. A gyapotültetvények a világ megművelt területeinek nem egész 3 %-át teszik ki, de itt használják az összes rovarölő szer 25 %-át és a gyomirtó szerek 10 %-át. A gyapot az egyik leginkább génmódosított növény – éppen azért, hogy elviselje a nagymértékű vegyszeres kezelést.

Textiltermékeinek teljesítik a Global Organic Textile Standard szigorú feltételeit. Az organikus gyapot termesztése ennek a szabványnak köszönhetően megfigyelés és ellenőrzés alatt áll a magoktól kezdve egészen a kész textilanyag varrásáig. A minősített ültetvényeken biológiailag sokrétű földművelési rendszereket dolgoznak ki, és a talaj termőképességét természetes módon tartják fenn. A biogyapot a hagyományosan termesztett gyapottól eltérően nem vált ki allergiás reakciót. Alkalmas bőrallergiában és ekcémában szenvedőknek, gyermekeknek és érzékeny bőrűeknek is.

A GOTS szabvány a legszigorúbb tanúsítás az organikus szálakból készült textíliák tekintetében. Ellenőrzi az egész termelési láncot az ültetvénytől egészen a gyárig: a betakarítást, szövést, késztermék gyártást és a ruhaneműk exportját is. Ezeket a fonalakat a feldolgozás minden fázisában el kell különíteni a nem organikus termékektől, és meg kell jelölni. Minden további nyersanyagnak meg kell felelnie a káros anyagokra és a biológiai lebonthatóságra vonatkozó alapfeltételeknek. Mérgező fémek, oldószerek, génmódosított organizmusok, formaldehidek és más szintetikus anyagok használata tilos. Az összes fehérítőanyag kizárólag oxigén alapú lehet, a csomagolóanyagok újrahasznosításból származhatnak, és nem tartalmazhatnak poli(vinil-kloridot). A minősítés szigorú etikai és szociális normákat követel meg a gyártás közben is, mint például a kollektív tárgyalások szabadságát, a munkabiztonságot és munkahelyi tisztaságot, a gyermekek foglalkoztatásának tiltását, és a korrekt munkaidő meghatározását.

A regisztráció előnyei